Hivatalos: A BSI helyett a Discovery kapta meg a Grand Prix jogait! - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. december 1., vasárnap

Hivatalos: A BSI helyett a Discovery kapta meg a Grand Prix jogait!

A pénteki nap folyamán hivatalos döntés született az egyéni világbajnokság, vagyis a FIM Speedway Grand Prix rendezési jogait illetően. A Nemzetközi Szövetség illetékesei végül a Discoverynek szavaztak bizalmat a BSI-al szemben, így a jövőben a lengyel One Sport bonyolíthatja le a GP-ket. 
Janowski a wroclawi GP edzésén. Foto: Szilágyi Péter
Nagyon fontos kérdés dőlt el a hét végén Monacoban, hiszen a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) illetékesei két lehetséges promóterrel ültek le egy asztalhoz tárgyalni a FIM Speedway Grand Prix vagyis az egyéni világbajnokság jövőjét illetően. Köztudott, hogy a BSI szerződése 2021-ig szól, s így tárgyalni kellett annak meghosszabbításáról vagy egy esetleges új promóter ajánlatáról.

Az 1995-ben indult Grand Prix rendezési jogait a kezdetektől a brit BSI birtokolta, ám az elmúlt években nem töltötték ki a szerződésben vállaltakat. Az új-zélandi majd ausztrál nagydíjakat követően nem rendeztek tengerentúli viadalokat, holott a nézők régóta vártak már egy Amerikai Nagydíjra is. Ráadásul az elmúlt két évben Ausztrália helyet kapott a versenynaptárban, ám szezon kezdetére ilyen-olyan oknál fogva kikerült onnan.

A sportág népszerűsítése sem történt a legfényesebb módon, hiszen a viadalok elérhetősége erősen korlátozott volt Europán belül, s ugyan történtek kezdeményezések a Grand Prix YouTube-on történő stream-elésével, majd az SGP TV bevezetésével, de a módszer ugyanaz maradt: a BSI a licencjogokat egy adott ország sportcsatornájának adta el, így globális szinten egy pár országban volt követhető. Hazánk ilyen tekintetben szerencsés helyzetben volt, hiszen előbb a Sport TV később pedig a Spíler TV kötött szerződést a rendezőkkel a magyarországi sugárzással kapcsolatosan.

A lengyel médiapiacra betörő amerikai óriás, a Discovery az SGP lehetséges promótereként bejelentkezett az FIM-nél és ajánlatot tett. Azt tudni kell a Discoveryről, hogy a csatornahálózat birtokolja az Eurosport jogait, s hozzájuk tartozik az Eurosport Events is, amely többek között a Túraautó világbajnokság, a Túraautó Európa-bajnokság valamint a FIA Rally Európa-bajnokság promótere. A Discovery az FIM-nek tett ajánlatában kifejezte, hogy több GP-s helyszínt szeretne, míg a versenyeket az Eurosport sugározná sportág népszerűsítése érdekében. Az ajánlat bejött, így a Discovery 10 évre szerezte meg a FIM Speedway Grand Prix jogait, melyeket 2021-től bonyolíthat le.

A Discoveryn keresztül a lengyel One Sport is belép a bizniszbe, hiszen az egyéni Európa-bajnokság, a junior világbajnokság valamint a 250ccm világbajnokság promóterei több éves szerződést kötöttek az FIM-mel, s az EB döntők évek óta az Eurosport műsorain láthatók. A One Sport és a Discovery megállapodásának köszönhetően a jövőben a toruni cég lehet a Grand Prix hivatalos, végső promótere, akik tető alá hozhatják a nagydíjakat, s építhetik az egy napos pályákat – ahogyan azt tették idén és tavaly is a chorzówi sziléziai stadionban.

Forrás: saját / sportowefakty.pl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here