2021-es hazai salakmotoros szezonösszefoglaló (videók) - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2022. január 5., szerda

2021-es hazai salakmotoros szezonösszefoglaló (videók)

Nem telt egy egyszerűen a 2021-es hazai salakmotoros szezon sem, hiszen a koronavírus járvány illetve az azt övező kormányzati intézkedések következtében a tervezettnél később indulhatott el a szezon. Végül hat összecsapást bonyolítottak le tavaly hazánkban, melyből 3-3-at Debrecen és Nagyhalász rendezhetett meg. Debrecenben továbbá debütált a flat track világbajnokság is. Íme a 2021-es szezon honi összefoglalója. 
Fazekas Dennis magyar bajnoki címet ünnepelhetett Nagyhalászban.

Május 22 - Nagyhalász - U19 EB elődöntő 
A szövetségi és kormányzati intézkedéseket követően eltolódott a honi salakmotoros szezon kezdete, s végül a május 22-én Nagyhalászban megrendezett U19-es EB elődöntővel indult a szezon. Az összecsapáson hazánkat egyedüli magyarként Füzesi Richárd képviselte, aki 1 pontot motorozva a 15. helyen zárt. A győzelmet egy különfutam dönthette volna el, ám a startot követően Ernest Matjusonoks és Mateusz Ciernak hatalmasat estek. Végül előbbi állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a lengyel Cierniak és Zupinski előtt. (részletes végeredmény)


Május 29 - Debrecen - Szlovák Szlovén Magyar bajnokság - 1. forduló 
A cívisvárosban eredetileg május elsején a egyéni Európa-bajnokság selejtezőjével kezdődött volna az idény, ám a kvalifikációk ismételten elmaradtak, így a három nemzet: a szlovák, a szlovén és a magyar szövetség által létrehozott közös bajnokság első fordulójával indult a szezon. Az összecsapáson szlovén dobogó született, hiszen Matic Ivacic maximummal nyert, Nick Skorja és Denis Stojs előtt. A mieink közül Kovács Roland és Fazekas Dennis szerepeltek a legsikeresebben, akik 9-9 ponttal a hetedik illetve nyolcadik helyen zártak. (részletes végeredmény)


Június 19 - Nagyhalász - Grand Prix kvalifikáció
A nyár elején, a Nagyhalász Speedway Ring története során először rendezhetett Grand Prix kvalifikációt, melyen elég nívós mezőny gyűlt össze. Az összecsapást végül különfutamban az ausztrál Rohan Tungate nyerte, az egykori GP-s Martin Smolinski előtt. A harmadik helyen meglepetésre a lett Jevgenijs Kostigovs végzett, míg a negyedik továbbjutást érő helyen Pawel Przedpelski végzett, miután különfutamban utasította maga mögé az orosz Sergey Logachevet. Hazánkat Fazekas Dennis képviselte a megmérettetésen, aki 1 pontot motorozva a 16. helyen zárt. 

Végeredmény:
1. Rohan Tungate (Ausztrália)-13 + 3 (3,3,2,2,3)
2. Martin Smolinski (Németország)-13 + 2 (2,3,3,3, 2)
3. Jevgenijs Kostigovs (Lettország)-12 (2,3,3,1,3)
4. Pawel Przedspełski (Lengyelország)-11 + 3 (3,2,1,2,3)
16. Fazekas Dennis 1p


Július 10 - Debrecen - Páros EB Elődöntő
Az előzetes versenynaptár szerint Nagyhalászban, ám végül Debrecenben rendezhették meg a páros Európa-bajnokság elődöntőjét, melyen 6 nemzet párosa küzdhetett meg a továbbjutást jelentő első két helyért. Hetedik párosként Oroszország indulhatott volna az összecsapáson, ám a pandémiás helyzet valamint vízumproblémák miatt lemondták a részvételt. Helyettük a MAMS "rabló párosa", Fazekas Dennis és Milen Manev egészítették ki a mezőnyt. Az összecsapást a Chris Harris, Adam Ellis, Tom Brennan alkotta britek nyerték a Mads Hansen - Kevin Juhl Pedersen dán kettős előtt. A harmadik helyen a Martin Vaculik - Jakub Valkovic alkotta Szlovákia végzett. A mieinket Magosi Norbert és Kovács Roland képviselte az összecsapáson, akik 12 ponttal a 6. helyen zártak. A MAMS rabló párosa 14 ponttal az 5. helyen zárt. 


Augusztus 20 - Debrecen - 46. Debrecen Nagydíj
Az államalapítás ünnepén ezúttal sem maradhatott el a Debrecen Nagydíj, amelyet immár a 46. alkalommal rendeztek meg. Az összecsapáson Matias Nielsen révén dán győzelem született, aki honfitársa, Peter Kildemand valamint a lengyel, Norbert Kosciuch előtt állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Hazánkat a Magosi Norbert - Fazekas Dennis - Kovács Roland trió képviselte a karneváli összecsapáson, s közülük Magosi szerepelt a legjobban megszerzett 4 pontjával, míg Fazekas és Kovács 3-3 egységet motorozott össze. A mieink így a 13-14-15 helyen zártak. (részletes végeredmény) (teljes verseny)


Szeptember 11 - Nagyhalász - Szlovák Szlovén Magyar bajnokság - 4. forduló 
Nagyhalászban rendezték a közös bajnokság negyedik, s egyben zárófordulóját, melyen Pawel Miesiac révén lengyel győzelem született. A dobogó második fokára egy izgalmas döntőt követően Fazekas Dennis állhatott fel, míg a harmadik helyen Dawid Rempala végzett. Dennis jó szereplésének köszönhetően 2021 egyéni magyar bajnoka lett. A szlovák szlovén magyar bajnokság közös bajnoki címét pedig Matic Ivacic szerezte meg Anże Grmek és Nick Skórja előtt. (részletes végeredmény


Összetett közös bajnokság végeredménye:
1. Matic Ivacic (Szlovénia) - 74 (20,16,20,18)
2. Anże Grmek (Szlovénia) - 58 (14,14,14,16)
3. Nick Skorja (Szlovénia) - 54 (18,18,18,-)
4. Denis Stojs (Szlovénia) - 53 (16,11,16,10)
5. Fazekas Dennis (Magyarország) - 51 (10,9,12,20)
6. Kovács Roland (Magyarország) - 43 (11,10,8,14)
7. Milen Manev (Bulgária, magyar lic.) - 41 (9,12,9,11)
8. Jakub Valković (Szlovákia) - 29 (12,7,10,-)
9. Bárány Márk (Magyarország) - 28 (6,6,7,9)
10. Magosi Norbert (Magyarország) - 28 (-,5,11,12)
11. Üveges Szabolcs (Magyarország) - 22 (4,4,6,8)
12. Martin Vaculik (Szlovákia - 20 (-,20,-,-)
13. Miran Prażnik (Szlovénia) - 16 (8,8,-,-)
14. Jan Mihalik (Szlovákia) - 7 (7,-,-,-)
15. Füzesi Richárd (Magyarország) - 5 (5,-,-,-)
16. Rastislav Cifersky (Szlovákia) - 3 (3,-,-,-)

+1 Szeptember 18 - Debrecen - Flat Track világbajnokság 2. forduló 
Ugyan nem speedway, de nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy szeptember végén új sportág révén debütált a Flat Track ráadásul a világbajnokság 2. fordulóját rendezhették a Perényi Pál Stadionban. Az összecsapás rendezését eredetileg Vasad kapta meg, ám végül Debrecen bonyolíthatta le. Az összecsapáson egyedüli hazai indulóként szabadkártyásként, Magosi Norbert indulhatott. A viadalt végül a finn Lasse Kurvinen (KTM) az olasz Kevin Corradetti (Zaeta) valamint a szintén olasz Daniele Moschini (KTM) előtt. 


S, hogy mi várható idénre? A Nemzetközi Motorsport Szövetség illetékesei már kiadták az előzetes versenynaptárt, s többek között Grand Prix valamint Európa-bajnoki selejtezőt is rendezhetnek hazánkban. Az tervezett - eddig ismert - hazai versenynaptárról itt írtam részletesebben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here